mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Zupa z soczewicy

Dodane przez w w zupy
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5282
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_zupazsoczewicy.png

Zupa z czerwonej soczewicy - pyszna, sycąca. W sam raz na jesienne wieczory. Jedna porcja o wadze 170g ma 3 wymienniki, w tym 1,8 WW i 1,2 WBT. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.

Składniki:

• 1 udko z kurczaka

• 1 łyżeczka soli (najlepiej himalajskiej)

• 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu

• włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora

• 1 cebula

• 4 gałązki natki pietruszki

• 500g ziemniaków

• 150g soczewicy czerwonej

• zioła: 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki kminku oraz kilka łodyżek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

• 60g marchewki

• 80g przecieru pomidorowego

• 2 litry wody

 

Udko opłukać i włożyć do większego garnka, wlać 2 litry zimnej wody, zagotować, zszumować (najłatwiej zebrać pianę małym sitkiem), następnie zmniejszyć ogień, dodać sól, przykryć i gotować mięso przez około 1 godzinę na małym ogniu. Dodać ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, opłukać, dodać do zupy, wrzucić też dokładnie opłukanego pora. Cebulę obrać z zewnętrznych łusek pozostawiając tylko jedną ich warstwę, położyć na palniku kuchenki i opalić płomieniami, przez około 1 - 2 minuty. Włożyć do zupy. Dodać natkę pietruszki. Zupę gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu pod minimalnie uchyloną pokrywą.
Soczewicę opłukać, najlepiej w garnku, zmieniając 3 razy wodę. Ziemniaki obrać, opłukać i dodać do zupy razem z 60g startej surowej marchewki oraz soczewicą. Dodać wszystkie zioła i gotować na małym ogniu przez około 20 minut do miękkości ziemniaków. Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić zupę z ognia. Wyjąć mięso. Sprawdzić doprawienie solą, można dodać świeżo zmielony pieprz. Po ostudzeniu trzymać w lodówce.


Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_zupazsoczewicy_ww.png 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_zupazsoczewicy_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_zupazsoczewicy_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe soczewica

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się