mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Zupa z zielonych szparagów

Dodane przez w w zupy
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5298
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_zupazzielonychszparagow_n2.png

Porcja zupy z zielonych szparagów ma tylko 1,1 wymiennika i jest pyszna.

Składniki:

• 230g zielonych szparagów (po odłamaniu stwardniałych końcówek)

400 mln bulionu warzywnego

 50g cebuli, drobno pokrojonej

4g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni

9g masła (1 łyżka)

sól (najlepiej himalajska) i pieprz do smaku

szczypta szafranu

Szparagi myjemy i odcinamy główki, które odstawiamy na bok. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę - powinna się zeszklić. Wrzucamy szparagi (główki nie), zalewamy bulionem, dodajemy szafran. Bulion powinien przykryć szparagi. Gotujemy na niedużym gazie, aż szparagi będą miękkie. W międzyczasie przyrządzamy na parze (lub gotujemy) szparagowe główki. Gdy szparagi w zupie się ugotują, zdejmujemy ją z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy, na wierzchu układamy ugotowane główki szparagowe i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_zupazzielonychszparagow_ww_20140105-000637_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_zupazzielonychszparaow_tab_20140105-000648_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_zupazzielonychszparaow_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się