mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto z marchewką, pasternakiem i cukinią z pistacjową praliną

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1026
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_marchewkowezpralina.jpgCiasto z marchewką, pasternakiem i cukinią z pistacjową praliną. Mniam... Nikt nie uwierzy, że te wszystkie warzywa są w środku. Porcja o wadze 80 g ma 4,3 wymiennika, w tym 2,4 WW i 1,9 WBT. 100g ma 358 kcal.

Ciasto

• 385 g mąki  orkiszowej

• 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia

• 1½¼ łyżeczki sody oczyszczonej

• 2 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki imbiru

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki mielonych goździków

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

szczypta soli

160 g cukru

20 g wiórków kokosowych

• 4 duże jajka lekko roztrzepane

280 g oleju słonecznikowego

• 100 g suszonych moreli

160 g marchewki startej na dużych oczkach

80 g pasternaku startego na grubych oczkach

80 g cukinii startej na grubych oczkach

 

Krem

• 400 g serka philadelphia

100 g masła

125 g cukru pudru

 

Pralina pistacjowa (opcjonalnie)

• 35 g pistacji (obranych)

• 110 g cukru

 

Piekarnik nagrzej do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wsyp do miski, dodaj cukier, wiórki kokosowe sól, wszystkie przyprawy i wymieszaj. Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Jajka i olej wymieszaj w osobnej misce. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, następnie dodaj pokrojone drobno suszone morele oraz warzywa starte na grubej tarce. Wyłóż masę do tortownicy. Wstawi do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 15 minut do suchego patyczka. Ciasto odstaw do ostudzenia, potem zetnij czubek.

Serek philadelphia i masło powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jest chłodniejsza pora roku, można je na chwilę wstawić do lekko ciepłego piekarnika. Do masła i serka dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie gładka. Następnie masę ostudź w lodówce, jeżeli jest za luźna. Możesz całą masę rozprowadzić po wierzchu ciasta albo przekroić je na dwie części i częścią masy je przełożyć, zostawiając też trochę na boki i wierzch.

Ciasto możesz posypać pistacjową praliną. Przygotuj sobie silikonową matę. Posiekaj pistacje. Cukier wsyp na patelnię postawioną na dużym ogniu, czasami wstrząsaj patelnią. Po ok 4-5 minutach cukier powinien się rozpuścić, wsyp wtedy na patelnię pistacje, szybko wymieszaj i wyłóż na przygotowaną wcześniej matę. Odstaw na 30 minut. Pralina powinna w tym czasie zastygnąć. Potłucz ją na drobne kawałki.

 

Tabela wymienników 

 b2ap3_thumbnail_ciastomarchewkowezpralina_ww_20171117-213558_1.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_ciastomarchewkowezpralina_tab_20171117-213557_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_ciastomarchewkowezpralina_cal_20171117-213556_1.png

Inspiracja: Delicious Australia

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 21 luty 2018

Instagram

Kategorie

nauka (104)
u nas (71)
podróże (37)
kuchnia (288)
desery (103)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się