mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Brownie z chałwą i tahini

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 526
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_brownieztahini.pngBrownie z tahini i kawałkami chałwy. Hmmm...pyszne. Porcja o wadze 80 g ma 5,1 wymiennika, w tym 2,5 WW i 2,6 WBT. 100g ma 452 kcal.

Skladniki:

• 250 g masła pokrojonego w kostkę o boku 2 cm i trochę do naczyszczenia formy

250 g czekolady 70%

4 duże jajka

210 g drobnego cukru (w oryginalnym przepisie 280 g)

120 g mąki orkiszowej

 ½ łyżeczki soli

30 g ciemnego kakao w proszku

• 200 g chałwy, połamanej na kawałki wielkości 2 cm

80 g pasty tahini

 

Rozgrzej piekarnik do 200ºC (180ºC z termoobiegiem). Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia kwadratową formę o boku 23 cm lub prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm. Masło i czekoladę włóż do żaroodpornej miski i postaw na garnku z lekko wrzącą wodą, tak aby dno nie dotykało wody. Podgrzewaj około 2 minut, aż masło i czekolada się stopią. Zdejmij miskę z garnka i przemieszaj, aż powstanie lśniący sos czekoladowy. Odstaw, aby ostygł do temperatury pokojowej. Umieść jajka i cukier w dużej misce i ubijaj trzepaczką do uzyskania jasnej i kremowej masy (strużka spływająca z uniesionej trzepaczki powinna zostawiać ślad na powierzchni). Ubijanie mikserem trwa ok 3 minut, ręcznie trochę dłużej. Dodaj stopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj wszystko łopatką - nie za długo i niezbyt intensywnie. Przesiej do osobnej miski mąkę, kakao w proszku oraz sól i delikatnie wmieszaj do czekoladowej masy. Dodaj kawałki chałwy i wmieszaj je delikatnie do masy. Przelej ciasto do przygotowanej formy, zgarniając je ze ścianek miski gumową łopatką. Wyrównaj powierzchnię, rozłóż łyżeczką pastę tahini w 12 miejscach i przemieszaj patyczkiem, tworząc marmurkowy wzór na całej powierzchni. Piecz około 23 minut, tak aby środek był dość wilgotny i ciągnący - to może potrwać 22-25 minut w kwadratowej formie, a w prostokątnej 2 minuty krócej. Brownie może się na początku wydawać niedopieczone, ale stężeje przy stygnięciu. Można je odstawić na 30 minut, a potem pokroić na 16 kawałków i podać jeszcze ciepłe (i ciągnące), albo zaczekać aż ostygnie do temperatury pokojowej.
Ciasto wytrzyma do 5 dni w hermetycznym pojemniku. Owinięte folią plastikową można zamrozić i przechowywać do miesiąca. Smakuje wybornie, gdy jest na wpół rozmrożone.

 

Tabela wymienników 

 b2ap3_thumbnail_brownieztahini_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_brownieztahini_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_brownieztahini_cal.png

 

Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Helen Goh - Słodko

 

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: tahini

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 21 styczeń 2018

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (283)
desery (98)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się