mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciastka z tysiąca i jednej nocy

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 281
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_finansjerkimahlebpp_20180112-112247_1.pngb2ap3_thumbnail_finansjerkimahlebpp_20180112-112200_1.png

Ciastka z tysiąca i jednej nocy, bezglutenowe z mielonymi pestkami wiśni wonnej. Jedno ciastko o wadze 63 g ma 4,2 wymiennika, w tym 2,2 WW i 2,0 WBT. 100g ma 464 kcal.

Składniki:

• 240 g mąki migdałowej

200 g cukru trzcinowego

50 g mąki gryczanej

80 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

 ¾ łyżeczki soli

160 g jogurtu greckiego naturalnego

90 g jajka (ok. 2 małych jajek, 1½ dużego)

• ¾ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Do podania:

• 60 g mascarpone

1½ łyżeczki pistacji, pokrojonych w słupki lub drobno pokruszonych

12 pestek granatu

cukier puder do oprószenia

 

Rozgrzej piekarnik do 200ºC (180ºC z termoobiegiem). Umieść w malakserze mąkę migdałową, cukier, mąkę gryczaną, masło oraz sól i zmiksuj pulsacyjnie kilka razy, aż mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Przełóż dwie trzecie (ok. 380 g) do dużej miski i dodaj jogurt, jajka, mahlep i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i odstaw na bok.
Pozostałą mieszaninę rozłóż do 12 wgłębień formy do finansjerek (ma 12 wgłębień o wymiarach 8x3x3cm) lub muffinek - powinna sięgać do 1/3 wysokości ścianek. Lekko ugnieć palcami lub łyżeczką, tak by spód był zwarty.
Za pomocą dwóch łyżeczek (jedna do nabierania, druga do zsuwania) nałóż na spody mieszaninę jogurtową i wygładź wierzch długą, wąską łopatką. Ustaw formę na blasze i piecz 30-35 minut, obracając blachę w połowie pieczenia, aż ciastka zrobią się złotobrązowe, a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Ciastka są wewnątrz dość wilgotne i wydają się lekko niedopieczone, ale to część ich uroku. Odstaw na 15-30 minut by przestygły, a następnie wyjmij z foremek. Podaj lekko ciepłe bez dodatków lub zaczekaj, aż zupełnie ostygną, po czym udekoruj każde porcyjką mascarpone, posiekanymi pistacjami i pestką granatu. Połowę każdego ciastka posyp cukrem pudrem i podaj.
 

 

Tabela wymienników 

 b2ap3_thumbnail_ciastkamahlep_ww.png

 

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_ciastkamahlep_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_ciastkamahlep_cal.png

 

Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Helen Goh - Słodko ze zmniejszoną ilością cukru

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 21 styczeń 2018

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (283)
desery (98)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się