mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Pasztet z indyka z nasionami chia

Dodane przez w w do chleba
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6672
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_pasztetzindykazchia.png

Porcja pasztetu z indyka o wadze 35g ma 0,5 wymiennika. Pasztet jest bezglutenowy. Idealny do kanapek i bardzo pożywny. Dlaczego z chia - nasiona chia są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.  

Oprócz tego stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Są bogatym źródłem wapnia. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej).

Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn metabolicznych.

 

Składniki:

• 750g piersi z indyka, zmielonej

• 1 jajko

• 20g oliwy z oliwek

50g cebuli

• 20g nasion chia

35g lnu mielonego odtłuszczonego  

gałka muszkatołowa

papryka wędzona

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy i odstawiamy do ostygnięcia. Nasiona chia zalewamy wrzącą wodą (80ml) i odstawiamy na kilka minut (napęcznieją i wchłoną wodę). Mięso przekładamy do malaksera, dodajemy jajko i 30g lnu mielonego - miksujemy. Do masy dodajemy napęczniałe nasiona chia, doprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy pozostałym lnem. Przekładamy pasztetem dobrze go dociskając. Pieczemy około 40-50 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_pasztetzindykazchia_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_pasztetzindykazchia_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_pasztetzindykazchia_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe chia

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się