mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Dodane przez w w domowe pieczywo

b2ap3_thumbnail_bueczkidyniowe.png

Bułeczki z mąki orkiszowej z dodatkiem dyni. Jedna bułeczka o wadze ok. 86g ma 5,2 wymiennika, w tym 4,7WW i 0,5WBT. Inspiracją był przepis z www.mojewypieki.com z innymi proporcjami z uwagi na zmianę mąki.

Oznaczone w: dynia mąka orkiszowa
Przeczytano: 5882
Oceń ten wpis:

Dodane przez w w domowe pieczywo

b2ap3_thumbnail_proziaki_t.png

Proste i szybkie - pieczywo sodowe, czyli proziaki. Jedna bułeczka o wadze ok. 35g ma 2 wymienniki w tym 1,2WW i 0,8WBT. Można podawać na wytrawnie z twarogiem lub na słodko, na przykład z powidłami śliwkowymi.

Oznaczone w: mąka orkiszowa
Przeczytano: 5770
Oceń ten wpis:

Dodane przez w w domowe pieczywo

b2ap3_thumbnail_farinata_2.png

Pieczywo bezglutenowe pewnie w każdym domu jest mile widziane, a w niektórych wręcz wskazane. Tutaj przy okazji nie ma drożdży, jajek, mleka ... prawie nic nie ma - jest tylko mąka z ciecierzycy, woda, oliwa, sól - placek z ciecierzycy - czyli farinata. Można posypać czarnuszką. Porcja o wadze 40g ma 1,6 wymiennika w tym 0,9WW i 0,7WBT. Najlepiej smakuje podana na ciepło, doprawiona pieprzem. Można ją też przyprawić pesto. Można ją jeść jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Możliwości jest wiele.

Przeczytano: 6181
Oceń ten wpis:

Dodane przez w w domowe pieczywo
b2ap3_thumbnail_chlebekjaglany_n2.png 
Przepis na jaglany chlebek dostałam od dietetyczki, ale wiem że źródłem przepisu jest Smakoterapia. Jedna porcja chlebka ma ok 2,5 wymiennika.
Przeczytano: 6908
Oceń ten wpis:

Dodane przez w w domowe pieczywo

b2ap3_thumbnail_pitazsamopszy_n2.png

Jedna pita z samopszy ma 3,5 wymiennika. Ma delikatny, orzechowy smak. Samopsza to obok płaskurki najstarszy gatunek pszenicy. Jej wiek szacowany jest na ok. 9.000 lat. Dlaczego samopsza?

Oznaczone w: samopsza
Przeczytano: 7496
Oceń ten wpis:

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (269)
desery (85)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się