mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Bułeczki dyniowe

Dodane przez w w domowe pieczywo
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6375
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_bueczkidyniowe.png

Bułeczki z mąki orkiszowej z dodatkiem dyni. Jedna bułeczka o wadze ok. 86g ma 5,2 wymiennika, w tym 4,7WW i 0,5WBT. Inspiracją był przepis z www.mojewypieki.com z innymi proporcjami z uwagi na zmianę mąki.

Składniki na 16 bułeczek: 

• 750g mąki orkiszowej

• 14g drożdży suchych instant

• 150g mleka ryżowego

• 280g pieczonej dyni  

• 1 jajko

• 30g masła, roztopionego i przestudzonego

• 65g cukru nierafinowanego

• 1/2 łyżeczki soli

• 1/2 łyżeczki cynamonu

• skórka otarta z 1 pomarańczy

• 80g dżemu pomarańczowego (u mnie St. Dalfour)

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować dużą płaską blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 16 części, każda o wadze około 80 g. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), lekko spłaszczać na dłoni, nadziewać dżemem pomarańczowym, sklejać, formując kulki. Układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 20 minut lub dłużej).

Piec w temperaturze 180º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce. Lekko ciepłe polukrować.

 

Lukier pomarańczowy:

• 50g cukru

• 3 łyżki wrzącej wody

• skórka otarta z 1 pomarańczy

 

Składniki na lukier umieścić w naczyniu, zaczynając od 3 łyżek wody i rozetrzeć grzbietem łyżki (można też mikserem) na bezgrudkowy lukier. No cóż, mój lukier nie wygląda zbyt lukrowo na bułeczkach, ale to z powodu znacznego ograniczenia ilości cukru.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_bueczkidyniowe_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_bueczkidyniowe_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_bueczkidyniowe_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: dynia mąka orkiszowa

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się