mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Proziaki

Dodane przez w w domowe pieczywo
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5915
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_proziaki_t.png

Proste i szybkie - pieczywo sodowe, czyli proziaki. Jedna bułeczka o wadze ok. 35g ma 2 wymienniki w tym 1,2WW i 0,8WBT. Można podawać na wytrawnie z twarogiem lub na słodko, na przykład z powidłami śliwkowymi.

Składniki na 8 proziaków: 

• 115g maślanki

• 1 żółtko jaja kurzego

• 180g mąki orkiszowej

szczypta soli

• 1/2 łyżeczki cukru

• 3/4 łyżeczki sody

 

Do miski wsypujemy mąkę (część zostawiamy na podsypanie), sól, cukier, żółtko i maślankę, wyrabiamy łyżką. Dosypujemy sodę i nadal wyrabiamy. Ciasto musi być dość luźne, jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Na stolnicy wysypujemy odłożoną wcześniej mąkę, przenosimy ciasto i chwilę delikatnie zagniatamy, zbierając mąkę. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na 1,5-2 cm. Wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smażymy na suchej, średnio rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony.

b2ap3_thumbnail_proziaki_2.png

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_proziaki_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_proziaki_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_proziaki_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: mąka orkiszowa

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 21 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się