mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Sernik z awokado

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1054
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_sernikawokado_4.pngSernik, nie-sernik z awokado, bez pieczenia, bezglutenowy, wegański. Zaskakuje smakiem, pozytywnie oczywiście. Porcja o wadze 90 g ma 4,4 wymiennika, w tym 1,9 WW i 2,5 WBT.

Składniki na spód (tortownica 18 cm średnicy):

• 125 g orzechów pekan

• 45 g wiórków kokosowych

• 40 g ziarna kakao, pokruszonego

• 185 g pasty daktylowej (jeżeli używasz suszonych daktyli, namocz je wcześniej w gorącej wodzie, potem odciśnij)

• 45 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej

 

Składniki na masę (tortownica 18 cm średnicy):

• 550 g awokado (sam miąższ, koniecznie miękki)

• 150 g soku z limonki

• 170 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej

• 190 g płynnegomiodu

• skórka otarta z limonki

 

Do podania:

• kiwi

• czekolada

 
Piekarnik nagrzej do 150°C. Orzechy i wiórki kokosowa wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 7-8 minut, aż będą podpieczone. Przełóż orzechy, wiórki kokosowe, kakao, pastę daktylową i olej kokosowy od malaksera i zmiksuj do drobnych kawałków ale nie aż do miałkiej konsystencji. Wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 18 cm papierem do pieczenia. Przełóż zmiksowaną masę, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki.

Włóż wszystkie składniki na masę do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Przelej masę na schłodzony spód. Masę przykryj ją folą spożywczą tak, żeby szczelnie do niej przylegała. Awokado się wtedy nie utleni. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki podawaj od razu. 

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_sernikzawokado_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_sernikzawokado_tab.png

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_sernikzawokado_cal.png
Awokado szybko się utlenia, więc nie da się przechowywać długo takiego serniczka bo nie będzie ładnie wyglądał. Jeżeli jednak macie na niego ochotę to poniżej są przeliczone składniki na formę o średnicy 16 cm.

Składniki na spód (tortownica 16 cm średnicy):

• 100 g orzechów pekan

• 35 g wiórków kokosowych

• 30 g ziarna kakao, pokruszonego

• 145 g pasty daktylowej (jeżeli używasz suszonych daktyli, namocz je wcześniej w gorącej wodzie, potem odciśnij)

• 35 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej

 

Składniki na masę (tortownica 16 cm średnicy):

• 440 g awokado (sam miąższ, koniecznie miękki)

• 120 g soku z limonki

• 135 g oleju kokosowego rozpuszczonego w temperaturze pokojowej

• 150 g płynnego miodu

• skórka otarta z limonki

Inspiracja: Hemsley & Hemsley

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się