Pyszne kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą, kruche i miękkie jednocześnie, rozpływa się w ustach. Porcja o wadze 80 g ma 3,7 wymiennika, w tym 2,7 WW i 1,0 WBT. 100g ma 257 kcal.
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki owsianej
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka (białka zachować do bezy)
Budyń
- 1 budyń waniliowy 60 g proszku (na pół litra wody
- 350 ml mleka ryżowego
Owoce
- 750 g śliwek (waga bez pestek)
- 35 g skrobi ziemniaczanej
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
Dodatkowo
- 25 g orzechów macadamia
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 170°C (góra i dół bez termoobiegu). Mąki wsyp do miski, dodaj cukier, sól, proszek i wymieszaj. Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Włóż nim formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawi do piekarnika i piecz przez 20 minut na złoty kolor.
- Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używając 350 ml mleka, mniej niż na opakowaniu).
- Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki i pokrój je na plasterki 2 cm grubości. Obtocz je w skrobi ziemniaczanej.
- Białka zmiksuj w odtłuszczonej misce, następnie ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Po dodanym cukrze ubijaj jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i ocet winny.
- Na podpieczony spód wyłóż budyń, na budyniu połóż śliwki, przykryj bezą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 170 °C. Zmniejsz temperaturę do 60°C i włącz termoobieg, posyp bezę rozdrobnionymi orzechami i susz bezę przez 20 minut. Zostaw do wystygnięcia w piekarniku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 257 kcal Białka: 3.5 g Tłuszcze: 12.1 g Cukry: 33.5 g Wymienniki: 4.6 WW: 3.4 WBT: 1.2
Inspiracja: Kwestia Smaku
Dodaj komentarz