Ciastka imbirowe, po prostu przepyszne. Słodkie i ostre dzięki imbirowi w kilku postaciach. Ciastko o wadze ok. 47 g ma 4,2 wymienniki, w tym 3,2 WW i 1,0 WBT. 100g ma 482 kcal.
Ciastka imbirowe
Składniki
- 200 g masła
- 260 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 300 g mąki orkiszowej
- 10 g imbiru w korzeniu, startego
- 95 g imbiru kandyzowanego
- 10 g melasy z morwy
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka wody
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 160°C.
- Do misy miksera wsyp cukier i masło i ubijaj je na średniej prędkości przez 6-8 minut aż będą dobrze wymieszane a masa będzie miała piaskową strukturę. Dodaj jajko, żółtko i wanilię, zwiększ prędkość i ubijaj przez następne 2 minuty aż masa będzie jasna i kremowa. Sodę i proszek do pieczenia zmieszaj z wodą i dodaj je do ubitej masy, dodaj również mąkę, imbir starty, imbir mielony, melasę i sól. Miksuj na niskiej prędkości aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj kandyzowany imbir. Wmieszaj je delikatnie. Schłódź ciasto w lodówce przez 30-45 minut.
- Z kawałków masy o wadze ok. 50 g rób kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między kulkami zostawiaj odstępy. Ja je ułożyłam na dwóch blaszkach. Spłaszcz kulki i włóż blachy do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Studź je przez 10 minut a następnie przełóż je na kratkę do studzenia aż do całkowitego schłodzenia.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 18 ciastek Kalorie: 482 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 21.4 g Cukry: 67.1 g Wymienniki: 8.8 WW: 6.7 WBT: 2.1
Inspiracja: Donna Hay
Dodaj komentarz