Beluga – soczewica, która wyglądem przypomina kawior – 100g ugotowanego produktu ma 2,8 wymiennika, w tym 1,9WW i 0,9WBT.
Soczewica czarna beluga ugotowana
Składniki
- czarna soczewica - 100 g
- tymianek - 1 łyżeczka
- sól morska
- pieprz czarny świeżo zmielony
- oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżka) - 9 g
- ocet balsamiczny.
Przygotowanie
- Do rondelka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, podgrzewamy, wsypujemy soczewicę i krótko podsmażamy. Następnie wlewamy 250 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek, zagotowujemy.
- otujemy bez przykrycia na małym ogniu przez około 30 minut, aż soczewica będzie miękka, ale wciąż al dente. Dodajemy ocet, chwilę gotujemy, żeby ocet połączył się z soczewicą.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 167 kcal Białka: 11.1 g Tłuszcze: 5.0 g Cukry: 19.3 g Wymienniki: 2.8 WW: 1.9 WBT: 0.9
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz