Frytki z dyni piżmowej są przepyszne – porcja o wadze 70g ma 1,8 wymiennika, w tym 0,9 WW i 0,9 WBT. 100g dania ma 177 kcal. Możliwości podania jest wiele, jako osobne dania lub jako przystawka do obiadu. …
przystawki
Surówka z cykorii i grejpfrutów
Prosta do zrobienia, surówka z cykorii, grejpfrutów i orzeszków piniowych. Grejpfuty można zastąpić pomarańczą. Przepyszna, nadaje świeżości daniom, do których jest podawana. Ja lubię ją jeść do makaronów, np. z łososiem lub makaronu carbonara. Jedna porcja o wadze 100g ma 1,8 wymiennika, w tym 0,6 WW i 1,2 WBT….
Pieczone jabłko
Pieczone jabłko można traktować jako odrębny posiłek, może być deserem, samo lub z dodatkiem dżemu, konfitury lub marmolady lub może też stanowić dodatek do mięsa. 100g upieczonego jabłka ma 1,2 wymiennika, w tym 1,1 WW i 0,1 WBT. Dobrze jest wybrać gatunek, który będzie kwaskowaty, nie rozpadnie się ale będzie wystarczająco miękkie. Ja użyłam szarej renety. …
Sałatka z bobem i fasolką szparagową
Bób, fasolka szparagowa, feta, suszone pomidory dają w sumie ciekawą propozycję smaków. 100 g sałatki z bobem i fasolką szparagową ma ok. 2 wymienników. …
Bób ze śmietaną
Przepis na bób ze śmietaną zaczerpnęłam z książki, do której bardzo często sięgami – „Wyśmienita kuchnia francuska” – 1 porcja bobu (60g) ma 1,1 wymiennika. …
Surówka z boćwiny
Surówka z boćwiny (buraka liściowego, mangoldu) i rzodkiewki – porcja o wadze 50 g ma 0,5 wymiennika. …
Tymbaliki brokułowe
Tymbaliki brokułowe na podstawie jednej z moich ulubionych książek kucharskich „Wyśmienita kuchnia francuska” – jedna porcja to 0,8 wymiennika, w tym 0,53 WW i 0,5 WBT. …