Naleśniki z mąki z ciecierzycy, gryczanej i jaglanej i mlekiem ryżowym. Są neutralne w smaku, więc mogą być i na słodko i nie. No i oczywiście jak chyba każdy produkt bezglutenowy, najsmaczniejsze jak są świeże. Jeden naleśnik o wadze ok. 60 g ma 2,1 wymiennika, w tym 1,7 WW i 0,4 WBT.
Naleśniki bezglutenowe
Składniki
- 4 jajka
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 500 ml mleka ryżowego
- szczypta soli
- 150 ml wody
- łyżka oleju (9 g)
Przygotowanie
- Wszystkie mąki przesiać. Jajka umyć, dodać do mąki. Dodać mleko, wodę i sól. Zmiksować. Wymierzoną porcję oleju przelać do osobnego naczynia. Patelnię przed nałożeniem ciasta posmarować pędzelkiem namoczonym w naczyniu z oliwą. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 183 kcal Białka: 7.9 g Tłuszcze: 5.2 g Cukry: 26.2 g Wymienniki: 3.5 WW: 2.7 WBT: 0.8
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz