Budyń prawdziwie czekoladowy
 
Składniki
  • 200 g mleka ryżowego
  • 30 g kaszy jaglanej (suchy produkt)
  • 50 g daktyli
  • 5 g kakao
  • 9 g oleju kokosowego
  • 30 g czekolad 70%
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną opłucz wrzątkiem, następnie odcedź i czynność powtórz. Następnie wsyp kaszę do rondelka z grubym dnem, dodaj mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotuj na małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15-20 minut. Czekoladę połam na kostki i dodaj do gorącego mleka z kaszą. Mieszaj aż do czasu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania konsystencji budyniu, następnie zdejmij z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksuj na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możesz dodać trochę wody.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 172 kcal Białka: 2.5 g Tłuszcze: 7.4 g Cukry: 23.9 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.4 WBT: 0.8
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/budyn-prawdziwie-czekoladowy/