Leniwe
 
Składniki
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 110 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • sól (najlepiej himalajska)
Przygotowanie
  1. Ser biały i żółtko utrzeć na jednolitą masę. Z białek, po dodaniu szczypty soli, ubić sztywną pianę. Dodać pianę do masy serowej i dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodać mąkę, dzięki czemu kluski nie zrobią się gumowate. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski.
  2. Z przygotowanej masy uformować wałeczek o średnicy ok. 2 cm, spłaszczyć je i pokroić w ukośne kluski. Wrzucić do gotującej, osolonej wody.
  3. Podawać można z zasmażką z bułki tartej i masła z cynamonem i cukrem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 187 kcal Białka: 14.3 g Tłuszcze: 4.1 g Cukry: 23.2 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.3 WBT: 0.9
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/leniwe/