Muszle z jarmużem
 
Składniki
  • 160 g makaronu (20 muszli)
  • 200 g ricotty
  • 50 g sera gruyere
  • 100 g jarmużu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Ugotować muszle do nadziewania w dużym garnku z osoloną wodą. Jędrne odcedzić i ułożyć w dużym naczyniu do zapiekania (lub na blaszce wyłożonej filią aluminiową). Przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Jarmuż zblanszować i odcedzić. Posiekać na drobne kawałki. Gruyere zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski ricottę i 20g gruyere. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać jarmuż i jeszcze raz wymieszać.
  2. Napełnić muszle farszem, posypać pozostałym gruyere. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 185 kcal Białka: 9.6 g Tłuszcze: 6.6 g Cukry: 21.7 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.2 WBT: 1.0
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/muszle-z-jarmuzem/