Ziemniaki ugotować w łupinkach do miękkości - ok. 40 minut. Jeszcze gorące obrać i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostygnięcia. Dodać ricottę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Składniki połączyć.
Wysypać mąki na stolnicę i dodać masę ziemniaczaną. Szybko zagnieść, aż ciasto będzie jednolite. Kulę ciasta dzielić na porcje. Podsypać mąką i rękami rolować wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić w poprzek. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, po wypłynięciu ok. 1 minuty.
Można podawać z masełkiem szałwiowym. Obliczenia wymienników dotyczą samych kluseczek.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 128 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 2.9 g Cukry: 20.1 g Wymienniki: 2.5 WW: 2.0 WBT: 0.5
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/kluseczki-z-ziemniakow-i-ricotty/