Kluseczki z ziemniaków i ricotty
 
Składniki
  • 500 g ziemniaków (waga po ugotowaniu i obraniu)
  • 170 g ricotty
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól (najlepiej himalajska)
  • pieprz
Przygotowanie
  1. Ziemniaki ugotować w łupinkach do miękkości - ok. 40 minut. Jeszcze gorące obrać i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostygnięcia. Dodać ricottę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Składniki połączyć.
  2. Wysypać mąki na stolnicę i dodać masę ziemniaczaną. Szybko zagnieść, aż ciasto będzie jednolite. Kulę ciasta dzielić na porcje. Podsypać mąką i rękami rolować wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić w poprzek. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, po wypłynięciu ok. 1 minuty.
  3. Można podawać z masełkiem szałwiowym. Obliczenia wymienników dotyczą samych kluseczek.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 128 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 2.9 g Cukry: 20.1 g Wymienniki: 2.5 WW: 2.0 WBT: 0.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/kluseczki-z-ziemniakow-i-ricotty/