Risotto cytrynowe
 
Składniki
  • 750 ml bulionu
  • 20 g masła
  • 70 g cebuli
  • 200 g ryżu arborio na risotto
  • skórka starta z 1 cytryny oraz sok z ⅓ cytryny
  • 15 g startego parmezanu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu i/lub 2 łyżki świeżego posiekanego
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
  1. Podgrzać bulion i trzymać go na małym ogniu podczas gotowania risotta.
  2. Do garnka włożyć 15g masła i roztopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 6 minut co chwilę mieszając. Dodać ryż i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie dodać suszony estragon i kurkumę. Stopniowo, po pół szklanki dodawać gorący bulion co chwilę mieszając, gotować aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu i tak gotować przez około 20 minut aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz, w środku lekko jędrny).
  3. Do ugotowanego ryżu dodać sok i skórkę z cytryny, szczyptę zmielonego pieprzu. Odstawić risotto pod przykryciem na 2 minuty, następnie dodać resztę masła, starty parmezan i świeży estragon (jeśli mamy), wymieszać.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 183 kcal Białka: 9.1 g Tłuszcze: 5.9 g Cukry: 23.4 g Wymienniki: 3.2 WW: 2.3 WBT: 0.9
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/risotto-cytrynowe/