Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Foremki lekko smarujemy masłem. Na dno każdej wkładamy krążek pergaminu nasmarowany masłem.
Brokuły gotujemy w garnku na parze przez 10-15 minut, aż zrobią się miękkie. Ugotowane wrzucamy do malaksera i za pomocą końcówki z metalowym nożem ucieramy z jogurtem i jajkiem na masę. Dodajemy dymkę, młody jęczmień, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie ucieramy.
Napełniamy foremki masą i wstawiamy do naczynia. Nalewamy do niego wody, żeby sięgała do połowy wysokości foremek. Zapiekamy w kąpieli wodnej przez 25 minut aż masa stężeje. Wyjmujemy i usuwamy pergamin.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3 Kalorie: 48 kcal Białka: 4.1 g Tłuszcze: 2.5 g Cukry: 2.2 g Wymienniki: 0.6 WW: 0.2 WBT: 0.4
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/salatki/tymbaliki-brokulowe/