Mufinki z pesto
 
Składniki
  • 300g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100g oliwy (ja użyłam oleju z pestek winogron)
  • 250g ricotty
  • 50 ml mleka ryżowego
  • 50g pikantnego salami lub chorizo lub kiełbaski bolońskiej
  • 50g żurawiny
  • 50g suszonych pomidorów w oleju
  • 100g pesto rosso (lub o'ro)
  • sól, pieprz
  • czarnuszka
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzewamy do 175°C (termoobieg).
  2. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, oliwę, ricottę, mleko. Dodajemy pesto, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Łączymy obie masy. Do ciasta dodajemy pokrojone w cienkie paseczki salami, pokrojone suszone pomidory oraz żurawinę. Ciasto wykładamy do papilotów w formie na mufinki. Pieczemy ok. 30 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 379 kcal Białka: 9.9 g Tłuszcze: 23.6 g Cukry: 31.9 g Wymienniki: 5.7 WW: 3.2 WBT: 2.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/mufinki-z-pesto/