Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Siekać nożem na stolnicy lub miksować mikserem na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170°C. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez około 20 minut na złoty kolor.
Owoce
Porzeczki opłukać, osuszyć i oderwać z gronek. Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Beza
Białka rozmiksować, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż połowa piekarnika). Piec przez około 20 minut, później można zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć nawiew (termoobieg) i suszyć bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Ja zostawiłam dodatkowo w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 292 kcal Białka: 4.2 g Tłuszcze: 13.0 g Cukry: 39.5 g Wymienniki: 5.2 WW: 3.9 WBT: 1.3
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-kruche-z-porzeczkami-i-beza/