Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do miski miksera włożyć miękkie masło, drobny cukier i wanilię. Ucierać aż masa będzie puszysta, następnie dodawać po jednym jajku wciąż miksując na puszystą masę. Wymieszać z przesianą z proszkiem i sodą mąką, a na koniec z mlekiem. Masę wyłożyć do 12 papilotek o pojemności ½ szklanki (125 ml) każda, ułożonych w blaszce do muffinów z wgłębieniami. Nałożyć po łyżce piany z białek i piec przez 15-20 minut aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy, później można zmniejszyć temp. do 60 stopni, włączyć nawiew (termoobieg) i suszyć bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Ja zostawiłam dodatkowo w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
Beza
Białka rozmiksować, następnie ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.
Podanie
Można podawać z syropem z granatów.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 377 kcal Białka: 5.0 g Tłuszcze: 18.5 g Cukry: 47.6 g Wymienniki: 6.7 WW: 4.8 WBT: 1.9
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/mufinki-z-beza/