Mufinki z papryką i fetą
 
Składniki
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 185 g czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 150 g fety
  • 180 g mleka ryżowego
  • 75 g stopionego masła
  • 50 g salami (lub innej ostrej wędliny, ja użyłam kiełbaski bolońskiej)
  • szczypta soli
  • tymianek
Przygotowanie
  1. Paprykę posmaruj oliwą i piec 30 minut w 180°C. Gdy skórka ściemnieje, wyjmij z piekarnika i włóż na 15 minut do foliowego woreczka. Wytnij gniazdo nasienne, zdejmij skórkę i pokrój na drobne kawałki. Do naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, posiekaną paprykę, pokruszoną fetę i pokrojoną w drobne kawałki wędlinę. Wymieszaj. W środku uformuj dołek. Roztrzep jajka z mlekiem. Do dołka w mące wlej masę jajeczną i stopione masło. Wymieszaj łyżką aż składniki się połączą, ale masa pozostanie grudkowata. Napełnij papilotki ułożone w blaszce do muffinów z wgłębieniami. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210°C. Na 5 minut pozostaw mufinki w formie, wyjmij, ostudź.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 268 kcal Białka: 8.3 g Tłuszcze: 13.9 g Cukry: 27.4 g Wymienniki: 4.3 WW: 2.7 WBT: 1.6
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/mufinki-z-papryka-i-feta/