Risotto kalafiorowe
 
Składniki
  • 200 g kalafiora
  • 40 g cebuli, posiekanej w małą kosteczkę
  • 65 g masła
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 g ryżu Arborio
  • szałwia (garść liści)
Przygotowanie
  1. Kalafiora płukać chłodną wodą, podzielić na różyczki, włożyć do malaksera i pulsacyjnymi ruchami rozdrobnić go.
  2. W wysokim garnku roztopić 30g masła, dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez ok. 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę ciągle mieszając aż cały ryż się podgrzeje. Stopniowo (po około ½ szklanki) dodawać gorący bulion, mieszając ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu dopiero wówczas gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Po 18 minutach gotowania dodać kalafior i gotować przez około 5-7 minut, do czasu aż ryż będzie miękki (al dente w środku) dodając więcej bulionu w razie konieczności.
  3. Odstawić risotto z ognia. Odczekać 1 - 2 minuty i po tym czasie dodać pozostałe masła oraz szałwię, gotować przez 2 minuty. Wymieszać i doprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Udekorować mascarpone.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 124 kcal Białka: 2.5 g Tłuszcze: 4.9 g Cukry: 17.5 g Wymienniki: 2.2 WW: 1.7 WBT: 0.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/risotto-kalafiorowe/