Placek z cukinią
 
Składniki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 70 g cebuli, drobno posiekanej
  • 10 g czosnku, rozgniecionego i posiekanego
  • 150 g boczku pokrojonego w drobne kawałki
  • 450 g cukinii startej na tarce ze skórką
  • 200 g sera feta, rozdrobnionego
  • 200 g ricotty
  • 40 g drobno startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 jajek
  • 1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
  1. Nagrzać piekarnik do 180°C.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i boczek i smażyć przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Przełożyć do miski, dodać cukinię, fetę, ricottę, parmezan. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia składników.
  4. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Dodać do mieszanki z cukinią i wymieszać do połączenia.
  5. Formę 20cm x 30cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do formy wymieszane składniki i wygładzić powierzchnię. Piec 40-45 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 4110 kcal Białka: 22.1 g Tłuszcze: 26.5 g Cukry: 20.8 g Wymienniki: 5.3 WW: 2.0 WBT: 3.3
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/placek-z-cukinii/