Pieczone oponki marchewkowe
 
Składniki
  • 150 g masła, miękkiego + 5g do smarowania
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200 g marchewki, startej grubo
  • 180 g mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 5 g cukru pudru do posypania (u mnie z agawy)
Przygotowanie
  1. Formę do pączków-oponek posmaruj lekko masłem. Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Masło zmiksuj z cukrem. Dodaj jajka, zmiksuj na jednolitą masę. Wymieszaj z marchewką.
  2. Dodawaj do trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową, cynamonem oraz solą i mieszaj. Ciasto nałóż, najlepiej przy pomocy worka cukierniczego, do foremek. Piecz około 15 minut, aż skórka zrobi się rumiana.
  3. Po upieczeniu zostaw w formie na 5 minut, następnie wyłóż na kratkę. Posyp cukrem pudrem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 12 Kalorie: 388 kcal Białka: 5.3 g Tłuszcze: 20.9 g Cukry: 44.7 g Wymienniki: 6.6 WW: 4.5 WBT: 2.1
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/pieczone-oponki-marchewkowe/