Pestki sezamu ostrożnie prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, często mieszając. Gdy tylko zaczną się złocić, zdejmujemy patelnię z ognia i przesypujemy do innego naczynia.
Gdy zupełnie ostygną, partiami miksujemy je na proszek (ja użyłam młynka do kawy), a następnie łączymy z miodem. Dodajemy orzechy pistacji potłuczone na mniejsze kawałki, mieszamy i przekładamy masę do jednej większej lub kilku mniejszych foremek.
Wstawiamy do lodówki, by masa stężała, na kilka godzin. Możemy ją potem kroić nożem na kawałki.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 524 kcal Białka: 15.0 g Tłuszcze: 38.1 g Cukry: 30.5 g Wymienniki: 7.0 WW: 3.0 WBT: 4.0
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/chalwa-z-orzechami-pistacjowymi/