Turecka zupa panny młodej czyli zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
Składniki
150 g cebuli
40 g masła
30 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka wędzonej papryki odrobina pieprzu cayene
220 g czerwonej soczewicy
110 g kaszy bulgur
2 litry wody
2 łyżki soku z cytryny
mięta suszona i świeża
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na maśle 8-10 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i pieprz cayene, mieszamy. Wsypujemy czerwoną soczewicę i kaszę bulgur, wlewamy 2 litry wody.
Jak się zagotuje gotujemy 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu, doprawiamy 2 łyżeczkami soli, suszoną i świeżą miętą, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i gotujemy jeszcze 10 minut.