Turecka zupa panny młodej czyli zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
 
Składniki
  • 150 g cebuli
  • 40 g masła
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki odrobina pieprzu cayene
  • 220 g czerwonej soczewicy
  • 110 g kaszy bulgur
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mięta suszona i świeża
Przygotowanie
  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na maśle 8-10 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i pieprz cayene, mieszamy. Wsypujemy czerwoną soczewicę i kaszę bulgur, wlewamy 2 litry wody.
  2. Jak się zagotuje gotujemy 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu, doprawiamy 2 łyżeczkami soli, suszoną i świeżą miętą, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i gotujemy jeszcze 10 minut.
  3. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 61 Białka: 3.1 Tłuszcze: 1.8 Cukry: 8.0 Wymienniki: 1.1 WW: 0.8 WBT: 0.3
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/turecka-zupa-panny-mlodej-czyli-zupa-z-czerwonej-soczewicy-i-kaszy-bulgur/