Ciasto marchewkowe
 
Składniki
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka (5 g) sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (2 g) cynamonu
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 70 g oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 115 g orzechów włoskich
  • 115 g odsączonych ananasów z puszki
  • 130 g marchewki startej na średnich oczkach
Krem
  • 300 g serka philadelphia
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru (ja zrobiłam z cukru nierafinowanego)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ekstraktu)
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Krem
  1. Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 346 kcal Białka: 5.6 g Tłuszcze: 24.3 g Cukry: 26.1 g Wymienniki: 5.0 WW: 2.6 WBT: 2.4
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasto-marchewkowe/