Bułeczki dyniowe
 
Składniki
  • 750 g mąki orkiszowej
  • 14 g drożdży suchych instant
  • 150 g mleka ryżowego
  • 280 g pieczonej dyni
  • 1 jajko
  • 30 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 65 g cukru nierafinowanego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 80 g dżemu pomarańczowego (u mnie St. Dalfour)
Lukier pomarańczowy
  • 50g cukru
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie
  1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  2. Przygotować dużą płaską blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 16 części, każda o wadze około 80 g. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), lekko spłaszczać na dłoni, nadziewać dżemem pomarańczowym, sklejać, formując kulki. Układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 20 minut lub dłużej).
  4. Piec w temperaturze 180º przez około 20 - 23 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce. Lekko ciepłe polukrować.
Lukier pomarańczowy
  1. Składniki na lukier umieścić w naczyniu, zaczynając od 3 łyżek wody i rozetrzeć grzbietem łyżki (można też mikserem) na bezgrudkowy lukier. No cóż, mój lukier nie wygląda zbyt lukrowo na bułeczkach, ale to z powodu znacznego ograniczenia ilości cukru.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 16 Kalorie: 277 kcal Białka: 7.4 g Tłuszcze: 3.2 g Cukry: 54.7 g Wymienniki: 6,1 WW: 5.5 WBT: 0.6
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/domowepieczywo/buleczki-dyniowe/