Pudding chia z berberysem
 
Składniki
  • 50 g nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 200 g mleka kokosowego
  • 150 ml wody
  • 10 g łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 15 g berberysu
  • 2 g amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przygotowanie
  1. Do rondelka wsypać nasiona chia, wlać całe mleko i wodę, dodać cukier, pastę waniliową i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować na minimalnym ogniu przez ok. 10 minut. 4 minuty przed końcem dodać berberys a 2 minuty przed końcem dodać amarantus ekspandowany.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 2 Kalorie: 82 kcal Białka: 3.6 g Tłuszcze: 4.4 g Cukry: 6.9 g Wymienniki: 1.2 WW: 0.7 WBT: 0.5
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/sniadaniowo/pudding-chia-z-berberysem/