20 dag żołądków (u mnie indyczych), oczyszczonych i umytych
1 pietruszka, obrana
1 cebula, obrana
250 g kiszonych ogórków, obranych i startych na grubej tarce
30 g masła
250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
80 g marchewki, obranej i startej na grubej tarce
4 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe
27 g oliwy z oliwek
sól (najlepiej himalajska) i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Średni garnek napełnij 2 litrami wody. Zagotuj i dodaj żołądki oraz trochę soli. Gotuj przez około 20 - 45 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Dodaj pietruszkę i cebulę i gotować 15 minut. Ogórki odsącz, zachowując sok.
Na patelni rozpuść masło i smaży ogórki przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Do gotującej się zupy dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości przez około 15 minut. Dodaj startą marchewkę, ziele angielskie i listki laurowe, gotuj przez około 7 minut. Wlej oliwę i dodaj ogórki z patelni oraz odłożony sok z ogórków, gotuj przez kolejne 7 minut. Wyciągnij żołądki.