Zupa ogórkowa
 
Składniki
  • 20 dag żołądków (u mnie indyczych), oczyszczonych i umytych
  • 1 pietruszka, obrana
  • 1 cebula, obrana
  • 250 g kiszonych ogórków, obranych i startych na grubej tarce
  • 30 g masła
  • 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 80 g marchewki, obranej i startej na grubej tarce
  • 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 listki laurowe
  • 27 g oliwy z oliwek
  • sól (najlepiej himalajska) i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
  1. Średni garnek napełnij 2 litrami wody. Zagotuj i dodaj żołądki oraz trochę soli. Gotuj przez około 20 - 45 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Dodaj pietruszkę i cebulę i gotować 15 minut. Ogórki odsącz, zachowując sok.
  2. Na patelni rozpuść masło i smaży ogórki przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Do gotującej się zupy dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości przez około 15 minut. Dodaj startą marchewkę, ziele angielskie i listki laurowe, gotuj przez około 7 minut. Wlej oliwę i dodaj ogórki z patelni oraz odłożony sok z ogórków, gotuj przez kolejne 7 minut. Wyciągnij żołądki.
  3. Zupę spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 62 Białka: 1.2 Tłuszcze: 4.3 Cukry: 4.7 Wymienniki: 0.9 WW: 0.5 WBT: 0.4
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-ogorkowa/