sól (najlepiej himalajska) i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45-50 minut. Upieczone buraki wyjąć z folii i przez chwilę studzić, a potem przeciąć na połówki i pokroić na plasterki. 50g buraka pokroić na cienkie paseczki i odłożyć.
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekane czosnek i imbir. Całość dusić przez 1 minutę, a potem dorzucić pokrojone buraki (za wyjątkiem odłożonych 50g) i dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe, wodę i płaską łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Zmiksować zupę blenderem ręcznym na gładki krem. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Podawać z paseczkami buraka i posypaną natką pietruszki albo kolendry.