Krem z buraka
 
Składniki
  • 3 duże buraki (po upieczeniu i obraniu 600 g)
  • 10 g czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 ½ szklanki wody
  • 3 łyżki (27 g) oleju
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • sól (najlepiej himalajska) i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  2. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 45-50 minut. Upieczone buraki wyjąć z folii i przez chwilę studzić, a potem przeciąć na połówki i pokroić na plasterki. 50g buraka pokroić na cienkie paseczki i odłożyć.
  3. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekane czosnek i imbir. Całość dusić przez 1 minutę, a potem dorzucić pokrojone buraki (za wyjątkiem odłożonych 50g) i dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe, wodę i płaską łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Zmiksować zupę blenderem ręcznym na gładki krem. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  4. Podawać z paseczkami buraka i posypaną natką pietruszki albo kolendry.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 54 Białka: 0.6 Tłuszcze: 3.1 Cukry: 6.0 Wymienniki: 0.9 WW: 0.6 WBT: 0.3
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/krem-z-buraka/