36 g oleju słonecznikowego do obsmażenia krokietów
Przygotowanie
Przygotuj naleśniki: Mąkę przesiej. Jajka umyj, dodaj do mąki. Dodaj mleko, wodę i sól. Zmiksuj. Wymierzoną porcję oleju przełóż do osobnego naczynia. Patelnię przed nałożeniem ciasta posmaruj pędzelkiem namoczonym w naczyniu z oliwą. Smaż z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Porcję ciasta na jeden naleśnik odłóź (będzie potrzebna do obtoczenia krokietów).
Teraz przygotuj farsz: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją. Dodaj mięso, sól i pieprz i wszystko razem smaż przez około 10 minut. Mięso przełóż do miski i gdy ostygnie dodaj jajko i bułkę tartą, roztarte w dłoniach zioła i dobrze wymieszaj.
Na każdy naleśnik nałóż ok. 40g farszu, złóż boki i zwiń krokiety. Każdy z krokietów obtocz w odłożonym cieście naleśnikowym i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu, aż będą złote i chrupiące.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 Kalorie: 179 kcal Białka: 10.9 g Tłuszcze: 5.4 g Cukry: 21.7 g Wymienniki: 3.1 WW: 2.2 WBT: 0.9
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/krokiety-z-miesem/