Krokiety z mięsem
 
Składniki
Naleśniki
  • 4 jajka
  • 300 g mąki orkiszowej typu 650
  • 500 ml mleka ryżowego
  • szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
  • 150 ml wody
  • pół łyżki oleju
Farsz
  • 500 g zmielonego mięsa (u mnie filet z indyka)
  • 90 g cebuli
  • 20 g bułki tartej (do farszu)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • tymianek
  • majeranek
  • 60 g bułki tartej do panierki
  • 36 g oleju słonecznikowego do obsmażenia krokietów
Przygotowanie
  1. Przygotuj naleśniki: Mąkę przesiej. Jajka umyj, dodaj do mąki. Dodaj mleko, wodę i sól. Zmiksuj. Wymierzoną porcję oleju przełóż do osobnego naczynia. Patelnię przed nałożeniem ciasta posmaruj pędzelkiem namoczonym w naczyniu z oliwą. Smaż z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Porcję ciasta na jeden naleśnik odłóź (będzie potrzebna do obtoczenia krokietów).
  2. Teraz przygotuj farsz: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją. Dodaj mięso, sól i pieprz i wszystko razem smaż przez około 10 minut. Mięso przełóż do miski i gdy ostygnie dodaj jajko i bułkę tartą, roztarte w dłoniach zioła i dobrze wymieszaj.
  3. Na każdy naleśnik nałóż ok. 40g farszu, złóż boki i zwiń krokiety. Każdy z krokietów obtocz w odłożonym cieście naleśnikowym i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu, aż będą złote i chrupiące.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 14 Kalorie: 179 kcal Białka: 10.9 g Tłuszcze: 5.4 g Cukry: 21.7 g Wymienniki: 3.1 WW: 2.2 WBT: 0.9
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/krokiety-z-miesem/