Pizza bezglutenowa z pieczarkami, papryką i oliwkami
Składniki
40 g mąki ryżowej
70 g mąki teff
110 g mąki gryczanej
50 g mąki ziemniaczanej
1 małe jajko
1 łyżkę oleju ryżowego (9g)
½ łyżki octu
4 g drożdży instant
zioła (majeranek, tymianek, oregano)
ok. 150 ml ciepłej wody
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
Dodatki
170g pieczarek (u mnie brązowych)
90g pieczonej papryki
180g mozzarelli
20g oliwek
60g passaty pomidorowej
30g oleju do smażenia
pieprz i sól
Przygotowanie
Przygotuj formę o wymiarach 35x24cm.
Czerwoną paprykę włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut lub do czasu, gdy skórka zbrązowieje. Po wyjęciu włóż ją do woreczka foliowego do ostygnięcia. Potem obierz ją ze skórki. Oliwki pokrój na połówki. Pieczarki pokrój w plastry i obsmaż.
Drożdże zalej odrobiną ciepłej wody i dodaj szczyptę cukru. Odstaw na 5 minut. Wsyp do miski mąkę, dodaj drożdże, wymieszaj, dodaj zioła oraz sól i ponownie wymieszaj. Dodaj jajko, ocet, szczyptę sody i pozostałą część ciepłej wody. Składniki wymieszaj łyżką, a następnie dokładnie zagnieć. Odstaw do wyrośnięcia.
Formę o wymiarach 35x24 cm lub papier wysmaruj olejem ryżowym, natłuść ręce i przełóż ciasto, rozprowadzając je równomiernie. Wierzch posmaruj passatą pomidorową, rozłóż dodatki, przypraw pieprzem i solą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C przez ok 10 minut.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 225 kcal Białka: 9.5 g Tłuszcze: 9.4 g Cukry: 25.5 g Wymienniki: 3.8 WW: 2.6 WBT: 1.2
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/pizza-bezglutenowa-z-pieczarkami-paprykai-oliwkami/