Pieczona ciecierzyca
 
Składniki
  • 50 g suchych ziaren ciecierzycy
  • 5 g oliwy z oliwek extra vergine
  • liść glonu kombu (opcjonalnie)
  • wędzona papryka, sól
Przygotowanie
  1. Dzień przed przygotowywaniem ciecierzycę zalej zimną wodą i zostaw na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedź i opłucz.
  2. Zalej dużą ilością świeżej wody i zagotuj. W celu poprawy trawienia ciecierzycy do wody możesz dodać kilkucentymetrowy kawałek suszonego glonu kombu. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2-3 godzin do miękkości.
  3. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i osuszyć. Przełóż do mniejszego naczynia, wlej oliwę i dodaj wybrane przyprawy (u mnie wędzona papryka), dobrze wymieszaj. Wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na 40 minut. W czasie pieczenia kilka razy obracaj.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 333 kcal Białka: 15.8 g Tłuszcze: 13.3 g Cukry: 37.5 g Wymienniki: 5.6 WW: 3.8 WBT: 1.8
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/pieczona-ciecierzyca/