Makaron z wędzoną makrelą i cukinią
 
Składniki
  • 160 g makaronu penne (np. orkiszowego)
  • 45 g cebuli
  • 135 g cukinii (waga po odcięciu miękkiej części)
  • 65 g wędzonej makreli
  • 18 g oleju
  • 1 jajko
  • 20 g parmezanu
  • 50 g mleka ryżowego
  • szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
  • świeżo zmielony pieprz
  • dwie gałązki świeżego rozmarynu
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Zagotowuj wodę w dużym garnku, posól, dodaj makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją. W międzyczasie obierz cebulę i drobno posiekaj, cukinię przekrój na ćwiartki i wytnij miękką część. Potnij ćwiartki cukinii pod kątem na kawałki 1 cm grubości zbliżone rozmiarem do makaronu. W podobne kawałki pokrój makrelę. Z gałązek rozmarynu zerwij listki i posiekaj.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i cukinię, przypraw solą i pieprzem i smaż na oleju ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po pięciu minutach dodaj makrelę i rozmaryn i smaż następne 5 minut. W międzyczasie wymieszaj jajko z mlekiem oraz drobno startym parmezanem.
  3. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z makrelą, zestaw z ognia, dodaj masę jajeczną i mieszaj aż do zgęstnienia. Jeżeli masz ochotę, dopraw sokiem z cytryny.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 177 kcal Białka: 8.1 g Tłuszcze: 7.1 g Cukry: 20.3 g Wymienniki: 3.0 WW: 2.0 WBT: 1.0
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/makaron-z-wedzona-makrela-i-cukinia/