Batony amarantusowo-czekoladowe raw
 
Składniki
Na 10 batonów, 10cmx3,5cm
  • 250 g daktyli (najlepiej eco, miękkich)
  • 30 g amarantusa ekspandowanego
  • 20 g berberysu
  • 35 g czekolady 70%
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 20 g oleju kokosowego
  • 3 g łusek babki jajowatej
Przygotowanie
  1. Daktyle zmiel na masę, słonecznik zmiel na mąkę, mogą zostać drobne kawałki, wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj rozpuszczony olej kokosowy. Ugnieć w jednorodną masę i wyłóż do foremki, najlepiej z wyciąganym dnem. Ja użyłam foremki prostokątnej do tarty 35cmx10cm. Włóż do lodówki na 2 godziny do stężenia masy. Gotowe przechowuj w lodówce (olej kokosowy w temperaturze powyżej 25°C zmienia konsystencję na płynną).
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 359 kcal Białka: 5.6 g Tłuszcze: 13.2 g Cukry: 54.5 g Wymienniki: 6.9 WW: 5.5 WBT: 1.4
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/batony-amarantusowo-czekoladowe-raw/