Kasztany umyj, natnij na krzyż i gotuj, aż popękają. Odcedź, ostudź, rozłup i oczyść. (Jeżeli używasz kasztanów z puszki to pomijasz ten etap). Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyskrob nasionka i wrzuć do garnka razem z daktylami i kasztanami. Podlej wodą, żeby ledwie je przykryła i gotuj na malusieńkim ogniu, aż kasztany rozmiękną, a woda odparuje. Trzeba uważać, żeby nie przypalić. Kasztanowo-daktylową papkę ostudź i zmiksuj w blenderze dolewając sok z pomarańczy, żeby uzyskać gładki krem. W między czasie dodaj cynamon, karob, sól i skórkę z pomarańczy.
Zmieszaj wszystkie mąki. Zagnieć z tłuszczem i resztą składników na gładkie ciasto. Gotowe ciasto włożyć na chwilę do lodówki. Rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (22 cm) uprzednio wysmarowanej oliwą. Wyklej dokładnie brzegi. Ok. ⅓ ciasta zostaw na krateczkę - rozwałkuj i potnij na paski. Spód nakłuj widelcem. Ciasto piecz ok. 15 minut w 200°C (góra/dół) pod obciążeniem a następnie ok. 7 minut bez obciążenia.
Wyciągnij, od razu wypełnić nadzieniem kasztanowym, na wierzchu ułóż krateczkę z pasków ciasta i wstawić z powrotem do piekarnika. Piecz 10-12 minut, aż kratka się upiecze.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 360 kcal Białka: 5.9 g Tłuszcze: 11.1 g Cukry: 59.2 g Wymienniki: 7.1 WW: 5.9 WBT: 1.2
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/tarta-z-kasztanow-i-zoledzi/