Tarta z kasztanów i żołędzi
 
Składniki
Nadzienie kasztanowe
  • 300g kasztanów jadalnych (waga bez łupin)
  • 200g suszonych daktyli bez pestek
  • 1 laska wanilii
  • 10g karobu (w proszku)
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 10g soku z kwaśnej pomarańczy
Ciasto żołędziowe
  • 80g mąki żołędziowej
  • 80g mąki gryczanej
  • 80g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko kurze
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 15g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Kasztany umyj, natnij na krzyż i gotuj, aż popękają. Odcedź, ostudź, rozłup i oczyść. (Jeżeli używasz kasztanów z puszki to pomijasz ten etap). Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyskrob nasionka i wrzuć do garnka razem z daktylami i kasztanami. Podlej wodą, żeby ledwie je przykryła i gotuj na malusieńkim ogniu, aż kasztany rozmiękną, a woda odparuje. Trzeba uważać, żeby nie przypalić. Kasztanowo-daktylową papkę ostudź i zmiksuj w blenderze dolewając sok z pomarańczy, żeby uzyskać gładki krem. W między czasie dodaj cynamon, karob, sól i skórkę z pomarańczy.
  2. Zmieszaj wszystkie mąki. Zagnieć z tłuszczem i resztą składników na gładkie ciasto. Gotowe ciasto włożyć na chwilę do lodówki. Rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (22 cm) uprzednio wysmarowanej oliwą. Wyklej dokładnie brzegi. Ok. ⅓ ciasta zostaw na krateczkę - rozwałkuj i potnij na paski. Spód nakłuj widelcem. Ciasto piecz ok. 15 minut w 200°C (góra/dół) pod obciążeniem a następnie ok. 7 minut bez obciążenia.
  3. Wyciągnij, od razu wypełnić nadzieniem kasztanowym, na wierzchu ułóż krateczkę z pasków ciasta i wstawić z powrotem do piekarnika. Piecz 10-12 minut, aż kratka się upiecze.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 360 kcal Białka: 5.9 g Tłuszcze: 11.1 g Cukry: 59.2 g Wymienniki: 7.1 WW: 5.9 WBT: 1.2
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/tarta-z-kasztanow-i-zoledzi/