Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Umieść cukier i masło w misce miksera stacjonarnego i za pomocą mieszadła łopatkowego mieszaj przez minutę na średnich obrotach, aż składniki się połączą, ale nie nabiorą zbyt dużo powietrza. Przy wciąż włączonym mikserze dodaj tahini, wanilię i śmietanę, a na koniec mąkę i mieszaj jeszcze minutę, aż powstanie jednolita masa. Przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj, aż będzie gładkie.
Oderwij 20 g ciasta i utocz w rękach kulkę. Naciśnij ją lekko widelcem, żeby spłaszczyła się trochę i przejęła ząbkowany wzór. Ułóż ciasteczko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i kontynuuj, aż skończy ci się ciasto, układając ciasteczka w odstępach 3 cm. Posyp każde odrobiną cynamonu i piecz 15-17 minut, aż zrumienią się na złotobrązowy kolor. Przełóż je na metalową kratkę do ostudzenia, zanim podasz lub włożysz do hermetycznego pojemnika. Możesz przechowywać ciasteczka do 10 dni. Wystarczy na ok. 16-17 ciasteczek.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 544 kcal Białka: 9.3 g Tłuszcze: 32.1 g Cukry: 54.5 g Wymienniki: 8.7 WW: 5.4 WBT: 3.3
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/ciasteczka-z-tahini/