Zupa krem z kalafiora
 
Składniki
  • 80 g cebuli
  • 80 g selera (korzeń)
  • 50 g pora
  • 15 g masła
  • 10 g oliwy
  • 150 g ziemniaków
  • 500 g kalafiora
  • ½ litra wody
  • 500 g mleka ryżowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól himalajska
Przygotowanie
  1. Cebulę oraz selera obierz i pokrój w kosteczkę. Pora pokrój w plasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć cebulę, selera oraz pora i mieszając od czasu do czasu duś na małym ogniu przez 5 minut, nie rumieniąc. Ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę, kalafiora podziel na małe różyczki. Ziemniaki i kalafiora dodaj do garnka z cebulą. Wymieszaj i smaż przez minutę.
  3. Wlej wodę oraz mleko. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, następnie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 25 - 30 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
  4. Zupę bardzo dokładnie (przez około minutę) miksuj w blenderze. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Podawaj gorącą, na przykład z boczkiem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 4 Kalorie: 44 Białka: 1.2 Tłuszcze: 1.8 Cukry: 5.9 Wymienniki: 0.8 WW: 0.6 WBT: 0.2
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/zupy/zupa-krem-z-kalafiora/