Hummus
 
Składniki
  • 125 g suchych ziaren ciecierzycy
  • 25 g ziaren sezamu
  • 2 łyżki (18 g) oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka (9 g) oleju sezamowego
  • ząbek czosnku (4 g)
  • 10 g soku z cytryny
  • 70-80 ml zimnej przegotowanej wody
  • sól
Przygotowanie
  1. Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godzin do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, opłukać i obrać z łupinek. Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć. Ziarna mają lekko zbrązowieć. Uprażony sezam ostudzić i zemleć blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty dodać olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny i miksować na jednorodną masę dodająć powoli ciecierzycę, wodę i sól do smaku.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 200 kcal Białka: 7.5 g Tłuszcze: 12.4 g Cukry: 14.7 g Wymienniki: 2.9 WW: 1.5 WBT: 1.4
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/dochleba/hummus/