120g sera koziego (u mnie naturalny do smarowania)
45g oliwy z oliwek
10g czosnku
15g parmezanu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Liście botwinki grubo pokrój.
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Około 3 minuty przed końcem gotowania dodaj pokrojoną botwinkę.
W dużym rondlu lub patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj czosnek, chwilkę podgrzać nie rumieniąc. Na patelnię z czosnkiem włóż odcedzony makaron wraz z botwinką (zostaw sobie trochę wody). Wymieszać, podgrzewać przez 2 minuty.
Dodać pokrojony na kawałki lub rozdrobniony widelcem ser, dodaj odstawionej wody z gotowania makaronu, żeby otrzymać kremową konsystencję sosu, wyłóż na talerze, polej pozostałą oliwą z oliwek, posyp świeżo zmielonym pieprzem i tartym parmezanem.
Wartość odżywcza w 100g
Porcje: 3-4 Kalorie: 202 kcal Białka: 6.7 g Tłuszcze: 9.1 g Cukry: 23.4 g Wymienniki: 3.4 WW: 2.3 WBT: 1.1
Recipe by 3mamcukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/tagliatelle-z-botwinka-i-serem-kozim/