Tarta de Santiago
 
Składniki
  • 150 g mąki migdałowej (najlepiej bez łupinek)
  • 3 jajka
  • 90 g cukru nierafinowanego
  • skórka starta z 1 małej cytryny
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • mąka owsiana do obsypania tortownicy
Przygotowanie
  1. Tortownicę o średnicy ok. 18 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 150°C. Jajka ubijaj z cukrem, skórką z cytryny oraz cynamonem na jednolitą i puszystą masę. Dodaj mąkę migdałową i delikatnie wymieszaj szpatułką lub krótko zmiksuj na minimalnych obrotach miksera na jednolitą masę. Wylej ciasto do przygotowanej tortownicy, wstawić do piekarnika i piecz przez ok. 33 minuty. Wyjmij i ostudzić. Posyp cukrem pudrem.
  2. Pieczenie w formie o średnicy 18 cm spowoduje, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 420 kcal Białka: 13.7 g Tłuszcze: 27.0 g Cukry: 30.6 g Wymienniki: 6.0 WW: 3.0 WBT: 3.0
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/desery/tarta-de-santiago/