Latkes
 
Składniki
  • 350 g ziemniaków obranych i grubo startych
  • 250 g korzeni pasternaku obranych i grubo startych
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 3 białka jaja kurzego
  • 80 g masła
  • 110 g oleju słonecznikowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • kwaśna śmietana do podania
Przygotowanie
  1. Ziemniaki odciśnij w durszlaku z nadmiaru wody i rozłóż na papierowym ręczniku do całkowitego osuszenia. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, pasternak, białka z jajek, mąkę kukurydzianą, ½ łyżeczki soli i mnóstwo czarnego pieprzu.
  2. Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu połowę masła z połową oleju. Rękami nabieraj masę, za każdym razem objętość około 2 łyżek, ugniataj, żeby usunąć resztki wody, i formuj cienkie placuszki, mniej więcej o grubości 1 cm i średnicy 8 cm. Ostrożnie ułóż na patelni tyle latkes, ile się zmieści, dociskając je łyżką do dna. Smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Latkes powinny być mocno zrumienione. Zdejmij usmażone placuszki z patelni i odłóż na papierowy ręcznik. Smaż kolejne porcje, dodając masła i oleju w razie potrzeb.
  3. Podawaj od razu z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 270 kcal Białka: 2.9 g Tłuszcze: 19.2 g Cukry: 21.0 g Wymienniki: 3.9 WW: 2.1 WBT: 1.8
Recipe by 3mam cukier at https://3mamcukier.pl/kuchnia/daniaglowne/latkes/